Sadaka Nedir ve Faziletleri

SADAKANIN DİNİMİZDEKİ ANLAMI NEDİR?

Sadaka nedir sorusu; Allah’ın rızasını kazanmak için gönüllü olarak yapılan her türlü maddi ve manevi yardımlaşma olarak cevap bulur. Pek çok ayette ve hadîs-i şerifte sadakanın önemi ve gerekliliği vurgulanmıştır.

Ayrıca az da olsa sadaka vermek Allah katında biz kulları günahlarımızdan arındıran en güzel iyilik olarak belirtilmiştir. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Bir hurma tanesi de olsa sadaka olarak verin; çünkü o, az da olsa açlığı dindirir ve suyun ateşi söndürdüğü gibi günahları yok eder.”

SADAKANIN FAZİLETİ VE ÖNEMİ

Sadaka nedir diye merak ediyorsanız, Sadaka; Allah’ın rızasını kazanmak, günahlarımızdan arınmak, dünya ve ahiret mutluluğunu elde etmek için en etkili yollardan biridir. İhtiyaç sahiplerine az da olsa sadaka vermeyi sürekli hâle getirerek sevaplarımızı arttırabiliriz. İslam’da özellikle sadaka-i cariye ile sosyal yardımlaşmanın önemi vurgulanmış ve toplum içindeki adaletsizliklerin giderilmesi hedeflenmiştir. Öte yandan dinimiz, sadaka vermekle cehennem ateşinden korunulacağını defaatle vurgulamıştır. Nitekim birçok iyiliğe vesile olan sadakanın fazileti ve sadaka nedir sorusunun cevabı, Allah-u Teâlâ Hadîd sûresi 18. ayette şöyle bildirmektedir:  “Şüphesiz ki sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar ve Allah’a güzel bir borç verenler var ya, (verdikleri) onlara kat kat ödenir. Ayrıca onlara çok değerli bir mükâfat da vardır.” 

Allah-u Teâlâ Âl-i İmrân sûresi 92. ayette mealen şöyle buyurur: “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir.” Peygamber Efendimiz de bir hadîs-i şerifte “Başka bir gölgenin bulunmadığı kıyamet gününde, Allah Teâlâ yedi insanı arşın gölgesinde barındıracaktır. (Bunlardan biri de), sağ elinin verdiğini, sol elinin bilmeyeceği kadar sadakayı gizli veren kimsedir.” buyurmaktadır çünkü yüce dinimiz bizlere göstermektedir ki az sadaka çok belayı defeder.

SADAKA-İ CARİYE

Sadaka-i cariye insanın ölümünden sonra da devam edebilen tek sevap kapısıdır. Su kuyusu, köprü, cami, okul yapımı gibi insanlığa faydalı işlere vesile olan biri, öldükten sonra dahi sevap kazanmaya devam eder. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: “İnsan ölünce üç şey dışında ameli kesilir. Sadaka-i cariye yani faydası kesintisiz devam eden hayır,  kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine dua eden hayırlı evlat.” (Müslim, Vasiyye, 14.)

SADAKANIN FAYDALARI

  • Sahip olduğumuz malın Allah katında hesabını kolaylaştırır.
  • Günahları temizler. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki‘’Suyun ateşi söndürdüğü gibi, sadaka da günahları yok eder.’’(Tirmizî)
  • Sadakanın 70 kötülük kapısını kapattığı da hadîs-i şeriflerle sabittir.
  • Hastalıkları önler, gam ve sıkıntıyı azaltır.
  • Sadaka ile muhtaçlar sevinir, sadaka verenin de rızkı artar.
  • Allah rızası için verilen sadaka, bizleri cehennem ateşinden korur.

SADAKA KİMLERE VERİLİR?

Sadaka nedir ve kimlere verilir? Allah Celle Celalühü şöyle buyurmuştur: “Sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: Hayır olarak harcayacağınız şey, anne ve baba, akraba, yetimler, yoksullar ve yolcular içindir. Siz hayır olarak ne yaparsanız, şüphesiz Allah onu bilir.” (Bakara sûresi, 2:215) Bu ayeti kerîmede de buyrulduğu üzere dinimizde bir Müslüman’ın kendi bütçesine göre az-çok demeden öncelikle ailesinden başlayarak yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine sadaka vermesi gerektiği vurgulanmıştır.

Özellikle bir parça ekmeğe, suya hasret yoksullara, hastalıklarla mücadele edenlere, yetimlere ve kimsesizlere sadaka vermek oldukça faziletlidir. Daha önce de belirtildiği üzere ihtiyaç sahipleri için yapılan bağışlar ile çeşme, su kuyusu, hastane gibi kalıcı eserlere yapılan bağışlar da sadaka sayılmaktadır.

SADAKA VERİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sadaka hiçbir çıkar gözetmeksizin, temiz bir kalple ve riyadan uzak şekilde verilmelidir. Nitekim dinimizde sadaka verirken, gizli bir şekilde ve fakiri incitmeden verilmesi hususu önemle belirtilmiştir. Allah rızası için yapılan bu amelin gizli yapılması daha faziletlidir.

Sadakayı açık verirseniz güzel olur, gizli verirseniz, sizin için daha hayırlıdır. (Bakara sûresi, 2:271)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir